گل کاغذی؛ گل رنگی رنگی نرده ها و زینت بخش حیاط خونه ها
جالبه که بدونید اولین بار گل کاغذی توسط یک خانم دانشمند و گیاه شناس کشف شد که همراه آقای فیلیبرت کومرسون گیاه شناس اهل فرانسه به یک سفر اکتشافی دعوت شد و چون در آن زمان زنان اجاره ورود به کشتی را نداشتند بارت با لباس مبدل مردانه در این سفر شرکت کرد و در طول سفرشان به کشورهای مختلف این گیاه زیبا را کشف کردند. گفته می شود که ژان بارت اولین اروپایی که این گیاه را مشاهده کرده است و در ضمن نخستین زنی است که کل دنیا را با کشتی سفر کرده است.
گل رنگی رنگی
گل کاغذی با نام علمی Bougainvillea glabra از خانواده Nyetaginaceae می باشد. این گیاه زیبا در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد خوبی دارد و زادگاهش کشور برزیل است. گل کاغذی در رنگهای مختلفی مانند سفید، زرد، صورتی، گلبهی و بنفش مشاهده می شود.
گل های داخل گلبرگ گل کاغذی سفید رنگ است. ارتفاع این گیاه از 4 تا 12 متر می باشد. این گیاه در دو نوبت اوایل بهار و اواسط تابستان گل می دهد.
نام های گل کاغذی در لاتین به آن Lesser bougainvillea,Paper flower گفته می شود.
گل کاغذی
گیاهی است نسبتاً مقاوم بسیار زیبا با گلهایی با رنگهای جذاب که نمای بی نظیری به محیط می بخشد. در این مقاله به توصیف شرایط نگهداری گل کاغذی، روش تکثیر و قلمه زنی گل کاغذی، علت زرد شدن برگ گیاه گل کاغذی و… خواهیم پرداخت.
خواستگاه گیاه گل کاغذی، مناطق گرمسیری و نواحی نیمه گرمسیری آمریکای جنوبی می باشد و برای اولین بار در برزیل یافت شده است. نام علمی آن Bouguainvillea glabra می باشد، گیاه گل کاغذی یک درختچه با رشد بسیار زیاد هست که به تناسب گونه گیاه، ارتفاع آن متفاوت است. ولی به طور میانگین ارتفاع این گیاه در گلدان حداکثر به حدود 2 تا 3.5 متر میرسد. گل کاغذی نوعی گیاه بالارونده محسوب شده و این گیاه میتواند بر روی طاقچه های چوبی، گلدان، نردهها، پوشش زمین رشد کند و منظره بسیار زیبایی را ایجاد نماید.
برگهای گیاه گل کاغذی، نسبتاً سبز روشن و تخم مرغی شکل می باشد و بر روی ساقه های آن خارهای خشنی وجود دارد که به بالا رفتن گیاه گل کاغذی کمک میکند. زیباترین قسمت گیاه گل کاغذی، وجود گلهای رنگارنگ آن است؛ چیزی که در واقع برگهای گیاه محسوب میشوند و نام دقیق آنها برگک یا براکته است که گلهای سفید و کوچک این گیاه در داخل آن قرار گرفته است.
اگر شرایط نگهداری گیاه گل کاغذی به خوبی فراهم شود، این گیاه از اوایل بهار تا اواسط تابستان گل میدهد. بعضی از انواع گل کاغذی دارای شکوفه های رنگارنگ و بعضی نیز معطر می باشند، بیشترین میزان گلدهی گیاه گل کاغذی در تابستان می باشد. همانطور که گفته شد عامل زیبایی گل کاغذی، براکته یا برگک های سه تایی گلبرگ مانند است. در سال های اخیر انواع گل کاغذی که دارای بیش از سه براکته هستند معرفی شده است که در این گونه ها گل واقعی وجود ندارند.
گیاه گل کاغذی قابلیت بونسای شدن را دارد. از گیاه گل کاغذی در کشورهای مختلف به عنوان پوشاننده دیوارها هم استفاده می شود، این گیاه برای گلدهی و رشد خوب، به نور زیاد و همچنین آبیاری متوسط نیاز دارد.
شرایط نگهداری از گل کاغذی
مثل تمام گیاهان دیگه گل کاغذی نیاز به نور و خاک مناسب و آبیاری به اندازه دارد. این گیاه فضای باز است و در صورت مراقبت می تواند رشد زیادی داشته و با کیفیت و حجم بالا زیبایی زیادی ببخشد. رنگ های مختلف آن زیبایی بی نظیری به نمای منزل شما می دهد.
تکثیر
برای تکثیر گل کاغذی می توانید از دو روش قلمه زدن و بذر استفاده کنید. قلمه زدن به این شکل است که ابتدا ساقه گیاه را که خیلی سفت نیست را انتخاب کنید. ساقه ی مشخص شده را حدود 10 تا 15سانتی متر ببرید و تمام بر گ ها را از روی ساقه جدا کنید و آن را در ترکیبی از پرلیت و پوده بگذارید و ساقه را حدود سه الی پنج سانت در ترکیبی که گفته شد فرو کنید تا جای آن محکم باشد سپس گیاه را در محلی گرم نگه دارید و آن را آبیاری کنید اما نباید خاک آن زیاد مرطوب باشد. گیاه بعد از چند ماه قلمه، ریشه می دهد.
کاشت گل کاغذی به روش بذرغیر معمول است اما میتوان آن را انجام داد. در فصل پاییز بذرهایی در مرکز گل های سفید هست که در داخل غلافی درست می شوند این غلاف را بردارید و آنها را خشک کنید و به عنوان بذر از آن استفاده کنید این بذرها را می توان درهر زمانی از سال کاشت .این گیاه حتما باید در محلی گرم نگهداری شود.
نور لازم برای گل کاغذی
یکی از نکات مهم جهت نگهداری گیاه گل کاغذی، انتخاب نور مناسب جهت رشد این گیاه است. برای اینکه گیاه گل کاغذی رشد خوبی داشته باشد و به گلدهی برسد حتماً باید برای آن، حدود ۵ الی ۷ ساعت نورمستقیم ولی فیلتر شده فراهم کنید (نور مستقیم زمانی نیاز داره که کم کم به این نور عادت کرده باشه یعنی از ابتدای فصل بهار آن را در معرض نور مستقیم قرار داده باشید؛ البته زمانی در ظهر که نور خورشید شدید هست باید محلی سایه مانند برای آن انتخاب کنید).
اگر نور مورد نیاز گیاه کم باشد باعث میشود گیاه گل کاغذی، رشد علفی داشته باشد و به هیچ وجه گلهای زیبایی ندهد. در مناطق سردسیر و در فصل زمستان، گیاه گل کاغذی را به داخل منزل منتقل کرده و یا روی آن نایلون یا پتو بکشید تا به گیاه آسیبی وارد نشود و منجر به مرگ گیاه نشود.
آبیاری گل کاغذی
گل کاغذی گیاهی است که تحمل نگهداری آب در آن بالاست و میتواند در برابر کم آبی مقاومت کند. بهتر است آب مورد مصرف در آبیاری گل کاغذی مدتی دپو شده باشد تا کلر آن از بین رفته باشد. آب دادن خوب در فصل رشد این گیاه (بهار تا تابستان) باعث سالمتر بودن و گل دادن بیشتر این گیاه میشود.
گل کاغذی دوست ندارد که دایماً سطح خاک آن خیس باشد. برای تشخیص زمان آبیاری گیاه گل کاغذی کافیست هفتهای یک بار خاک گیاه را با انگشت خود امتحان کنید تا میزان رطوبت را متوجه شوید و اگر دو سانتیمتر بالایی سطح خاک خشک بود، بهترین زمان آب دادن به گیاه است و در حالت طبیعی سه تا چهار هفته یکبار مناسب است.
گیاه گل کاغذی که در زمین کاشته شده باشد را تا جایی که تمام خاک خیس شود، سیراب نمایید. برای گیاهی که در گلدان است تا جایی باید آب داد که مقدار اضافی آن از زیر گلدان خارج شود. بعد از سی دقیقه تمام آب خارج شده در سینی زیر گلدان را خالی کنید تا ریشههای گیاه آسیب نبیند.
آبیاری گیاه گل کاغذی که تازه تهیه کرده اید بدین شکل است که وقتي گلدان را انتخاب کرديد و گیاه را تحویل گرفتید، تازه کارتان با آن شروع مي شود. آب دادن در دو نوبت 11 صبح و 4 بعدازظهر و آبپاشي با آبپاشهاي دستي برای گلدان و یا در باغچه انجام شود. اين دستورالعمل براي روزهاي اول ورود گياه الزامی است.
خاک گل کاغذی
گیاه گل کاغذی در خاکی سبک که قابلیت زهکشی خوبی داشته باشد و آب را در خود نگه ندارد، به خوبی میتواند رشد کند. اما اگر زهکشی خوبی نداشته باشد ریشههای گیاه به سرعت پوسیده خواهند شد.
این گیاه در خاکی که مقداری اسیدی باشد، رشد بهتری دارد؛ یعنی تقریبا pH خاک بین 5 تا 5/6 باشد و چنانچه خاک قلیایی بود، قلیایی بودن آن را با کمی کود اسیدی از بین ببرید.
تمیز کردن برگ های گل کاغذی
يک دستمال آغشته به آب ولرم، بهترین وسيله تميزکاري برگهای گیاه گل کاغذی است. کافي است ماهي يک بار پشت و روي برگها را دستمال بکشيد. اگر يک ظرف پر از آب و سنگريزه را زير گلدان بگذاريد و با آبپاشهاي دستي برگها را اسپري کنيد، رطوبت گياهتان تأمين ميشود. رطوبت مناسب برای گل کاغذی هوای گرم و خشک است، ولی رطوبت محیط برای گیاه کافیست.
تعویض گلدان گل کاغذی
در تعویض گلدان گل کاغذی عجله نکنید چون ریشه های گل کاغذی باید کاملاً گلدان را پر کرده باشد. بهترین زمان تعویض گلدان قبل از شروع فصل رشد گیاه گل کاغذی می باشد.
اگر به طور دقیق نمی توانید تشخیص دهید که دقیقاً چه زمانی باید گلدان گیاه را عوض کرد، هر 2 سال یا هر 3 تا 5 سال یکبار منتظر شوید که ریشه ها از زیر گلدان بیرون بزنند، این بهترین زمان تعویض گلدان می باشد.
شاید برحسب نوع گونه در اوایل سال های رشد گیاه گل کاغذی مجبور باشید که هر سال گلدان را عوض کنید.
خواص گل کاغذی
- گل های سفید وسط گلبرگ های گل کاغذی خواص درمانی دارد. دم کرده ی گل های سفید(گل ها را باید خشک کنید ) را می توان به عنوان چای استفاده کرد.
- برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند باعث کنترل دیابت می شود.
- گل کاغذی با توجه به خواصی که دارد می تواند کلسترول و چربی خون را کاهش دهد.
- در کشورمکزیک از گل های کاغذی به تنهایی یا با ترکیب گیاهان دارویی برای درمان سرفه استفاده می شود.
- برای درمان سرماخوردگی کاربرد دارد.
- جهت درمان تب هم خاصیت دارد.
- گلو را صاف می کند و برای سرفه هم موثر است.
- برای درمان اسهال استفاده می شود.
- جهت درمان آکنه و پاکسازی عمیق پوست کابرد دارد.
از این گیاه به دلیل ظاهر زیبا میتوان به عنوان گل زینتی بر روی طاقچه های چوبی، نرده ها، گلدان ها استفاده کرد. گل های کاغذی که در گلدان و داخل خانه نگهداری می شوند فصل گل دهی کوتاه تری دارند.
این گیاه اگردرشرایط مناسب واصولی نگهداری شود مناسب آپارتمان هم هست.