تکثیر  به سه روش مختلف از جمله : قلمه کروتون در آب، خاک و یا از طریق ریشه هوایی صورت می‌گیرد. بهتر است تکثیر این گیاه را در اواخر فصل بهار و در شرایط گرم انجام دهید و حتما از دستکش و یک چاقوی تیز برای برش استفاده کنید.

 

 

روش های تکثیر کروتون

 

همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، گیاه کروتون به خوبی تکثیر می‌شود. راههای تکثیر کروتون بسیار متنوع بوده و شما می‌توانید با توجه به سلیقه و میل خود هر کدام از آن‌ها را برای ازدیاد آن استفاده کنید.

چگونگی تکثیر کروتون بسیار ساده است. ابتدا بر اساس روش گفته شده، گیاه را با قلمه زنی، ریشه زایی و … آماده می‌کنیم. سپس برای رشد آن باید شرایط مورد نیاز را رعایت کنید. شرایط این گیاه نظیر آبیاری، نور، درجه حرارت و … به طور کامل بررسی شد. فراموش نکنید بهترین زمان برای این کار اواخر بهار یا اوایل تابستان است.

روش تکثیر از طریق قلمه زدن گل کروتون (ریشه زایی در خاک)

تکثیر گل کروتون از طریق قلمه زدن یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین روش‌های تکثیر این گیاه است. با این حال نباید فراموش کرد کروتون در اوایل حیات خود به صورت تک ساقه‌ای رشد می‌کند. برای قلمه زنی باید منتظر ماند تا شاخه‌های فرعی گیاه نمایان شود. فرآیند قلمه زنی هم از شاخه‌های خشک و هم از شاخه‌های تر قابل انجام است.

ابتدا یکی از شاخه‌های قوی و مناسب را انتخاب کرده و با استفاده از یک چاقو یا قیچی ضدعفونی شده حدود 8 الی 15 سانتی متر از آن را جدا کنید. اگر می‌خواهید سریع‌تر به نتیجه برسید، بهتر است انتهای ساقه را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته نمایید. برگ‌های اضافی را از روی ساقه جدا کنید و تنها 2 تا 3 برگ را نگه دارید. با این کار تمام انرژی ساقه صرف ریشه زایی خواهد شد.

زمان آن رسیده تا قلمه را در خاک قرار دهید. یک گلدان کوچک پیدا کنید و قلمه را در داخل آن قرار دهید. البته برگ‌های ساقه باید از خاک بیرون بمانند. کافی است تا شرایط را برای ریشه زایی قلمه مهیا کنید. پوشاندن قلمه با کیسه پلاستیکی شفاف و قرار دادن آن در یک دمای مناسب بسیار مهم است. قلمه باید نور کافی داشته باشد تا بتواند ریشه بدواند. پس از گذشت 6 تا 8 هفته ریشه زایی کامل شده و امکان کاشت آن در خاک گلدان فراهم می‌شود.

 

روش تکثیر در آب گل کروتون (ریشه زایی در آب)

بهترین راه تکثیر گل کروتون قلمه زنی در خاک است، اما قلمه زنی در آب هم می‌تواند یک راهکار مفید برای ازدیاد این گل زیبا باشد. این روش شباهت زیادی به تکثیر قبلی دارد. مشابه ریشه زایی در خاک در این روش باید یک ساقه فرعی به طول 8 الی 15 سانتی متر از گیاه جدا کرده و برگ‌های اضافی، به جز 2 تا 3 عدد را از آن حذف نمایید.

تکثیر کروتون در آب بسیار ساده است. قلمه را در یک لیوان آب قرار داده و آن را در معرض نور و دمای کافی بگذارید. به این ترتیب فرآیند ریشه زایی قلمه آغاز می‌شود. این پروسه 3 تا 4 هفته زمان می‌برد. پس از آن می‌توانید قلمه را داخل گلدان بکارید.

 

 

روش تکثیر با بذر گل کروتون

تکثیر گل کروتون با استفاده از بذر یا همان دانه نیز میسر است. با این حال این روش برای خانه یا آپارتمان مناسب نیست. تکثیر کروتون با دانه بیشتر در گلخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. چنانچه برای انجام این روش مصمم هستید، باید اقدام به تهیه بذر گل کنید. یک روش جالب جمع آوری دانه از گیاه است، البته بهتر است این کار را با دو گیاه غیر همجنس انجام دهید و گرده افشانی کنید. چنانچه به گیاه دسترسی ندارید، کافی است بذر آن را از فروشگاه‌های گل و گیاه تهیه کنید.

دانه‌ها باید در اسرع وقت کاشته شوند. البته اول باید به درمان بیماری‌های عفونی و قارچی دانه بپردازید. سپس بذر را به مدت 2 ساعت در آب خیس کنید. به محض خروج بذر باید به سرعت آن را در خاک دفن کنید. زمانی که جوانه بذر مشاهده شد، باید تهویه مناسب برای رشد آن را فراهم کنید. زمانی که برگ‌های گیاه به 3 عدد رسید، وقت آن است تا گیاه را در یک گلدان جداگانه بکارید.

 

تکثیر به روش خوابانیدن هوایی کروتون

تا به حال روش‌های مختلفی برای تکثیر گل کروتون مورد بررسی قرار گرفت. ریشه زایی در خاک یا آب، تکثیر با برگ و همچنین کاشت بذر گیاه از جمله روش‌هایی بود که در این مطلب به معرفی هر یک از آن‌ها‌ پرداخته شد. اما شیوه تکثیر کروتون به روش‌های گفته شده محدود نیست، چرا که روش‌های دیگری چون خوابانیدن هوایی هم برای ازدیاد این جاندار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای خواباندن هوایی ساقه باید بلندترین ساقه را انتخاب کنید. در گام نخست برگ‌های مزاحم را از روی ساقه بکنید. لازم است برای این کار از یک چاقو یا قیچی ضد عفونی شده استفاده کنید. حالا باید پوست ساقه را به آرامی جدا کنید. در این مرحله ضمن مراقبت از دست‌ها باید مراقب ساقه باشید. در زمان جداکردن پوست ساقه نباید آسیبی به آوندها وارد شود.

در ادامه همان قسمت که پوست ساقه جدا شده را به هورمون ریشه زایی آغشته نمایید. اکنون این قسمت باید با خزه اسفاگنوم پوشانده شود. روی خزه نیز بهتر است با پلاستیک بسته شود تا راه نفوذ هوا به داخل ساقه مسدود گردد. متذکر می‌شویم خزه را قبل از استفاده در آب بخوابانید و به طور مرتب آن را شست و شو دهید. این کار برای جلوگیری از انتقال بیماری‌های قارچی بسیار موثر است.